Waarom is het belangrijk?

Elke 8 dagen wordt een vrouw vermoord. In minstens 58,5% van die gevallen is de moordenaar de (ex-)partner. Dit zijn cijfers van het CBS. En toch horen we te weinig over dit onderwerp. Op deze website vind je bronnen over femicide, gendergerelateerd geweld en genderongelijkheid onder de kopjes meer weten en nog meer weten.

Je vindt ook bronnen over gendergerelateerd geweld en genderongelijkheid, omdat femicide niet op zichzelf staat. Zie de afbeelding hieronder.

Deze afbeelding van de Emancipator (de piramide van geweld) laat zien dat femicide (in de afbeelding ‘moord’) de uiterste geweldsvorm is. De aanzet begint met:

  • Stereotiepe als: mannen mogen nooit huilen

  • Seksistische en homofobe grappen

  • Straatintimidatie

  • Partnergeweld

  • Verkrachting. 

  • Tot slot femicide

Natuurlijk is het niet zo dat elke man femicide zal plegen en het is ook niet zo dat elke man die vindt dat hijzelf en andere mannen niet mogen huilen femicide zal plegen. Maar het is wel zo dat femicide door mannen wordt gepleegd. Ook is het zo dat de meeste geweldsdelicten, waaronder moord en femicide, door mannen worden gepleegd.

Het is belangrijk om femicide te voorkomen en om dit te doen moeten we beginnen bij het begin. Bij de genderstereotyperingen die mannen oplegt om nooit te huilen en altijd stoer te zijn en  die vrouwen oplegt om gehoorzaam te zijn en anderen niet tegen te spreken. Lach niet mee bij seksistische en homofobe grappen. Maar ga in gesprek!

Op de pagina meer weten vind je bronnen aan de hand van 19 veelgestelde vragen. En op de pagina nog meer weten vind je nog meer bronnen. Deze staan op alfabetische volgorde onderverdeeld in het soort bron: artikel, video, boek, podcast, enzovoort. Soms zullen er begrippen voorkomen die je niet kent. Ik heb een groot deel van de begrippen uitgelegd onder het kopje begrippenlijst. Het kan natuurlijk zijn dat ik een begrip ben vergeten. Dit kan je aan mij doorgeven via het contactformulier hier. Als je graag snel de betekenis wil weten stel ik voor dat je in een zoekmachine als Google het volgende intypt: ‘wat betekent [naam van het begrip dat je niet kent]’.

Verder zijn er zoveel bronnen, dat deze website niet compleet is. Als je een tip hebt kan je dat doorgeven. Je kunt hier klikken als je een verbeterpunt of kritiek hebt van deze website.